onsdag 1. mai 2013

Stroppeløs kaiting

Strapless kiting vil si at man kaiter med et brett uten bindinger. Etter at jeg nå har mestret snowboard også uten drage å støtte meg på og klarer å svinge både toeside og heelside er det på tide å sette klare læringsmål for sommeren. Mitt valg har altså falt på "strapless kiting".

Her er det selvsagt diverse utfordringer, men først av alt er det ei utfordring å sette et godt norsk navn på aktiviteten. Strapless kiting er i utgangspunktet greit for engelskkyndige, men det gir ingen umiddelbar forståelse av hva dette handler om for en utenforstående eller nybegynner. Stroppeløs kaiting skulle være rimelig dekkende. Alternativene stiller seg ikke i kø, så inntil noen kommer opp med noe bedre velger jeg det uttrykket. Stroppeløs kaiting. Det er sikkert noen som fryser på ryggen, men det vi er inne i "Språkåret 2013"  så de får tåle såpass. Men for ikke å terge for mange i starten her tror jeg det blir bare "strapless" som blir ordet for stroppeløs kaiting.

Til strapless trenger man et annet brett enn det vanlige kaitebrettet, twintip" som det heter på nynynorsk. Der er det jo noen som til og med setter støvler på brettet for å gjøre det ekstra  ekstra.Her går vi altså motsatt vei.

Det er i prinsipppet to disipliner av strapless. Det ene er det lett marginale kiteskimboard og det mer dominerende kaitebølgebrettet eller surfebrettet. Etter et par timer med søk på nettet er det tydelig at mesteparten av det som ligger ute av strapless er omtaler av folk som kjører surfebrett. I mange sammenhenger er dette folk som kjører i bølger vi vanligvis  ikke finner her rundt Tromsø. Men det er et interessant segment som ser ut til å være i vekst, og det er altså triksing med surfebrett. Det ser ut til å være skateboardinspirerte greier.

I lite vind må du enten ha en diger kait eller et digert brett eller begge deler. Her er det et poeng at både skimboards og bølgebrett er ganske store og breie så de planer tidlig.Det finnes digre kaitebrett i vanlig design, men det framstår som kjedelig for meg. Derfor altså stroppeløst.

Så blir da spørsmålet endelig: Hva skal jeg gå for? Skim eller bølge. Min erfaring på  området er begrenset og det finnes synspunkter på det meste. Skimboards koster minst. De ligger på 2-3000 hos flere forhandlere.  Bølgebrettene ligger typisk mellom 6 og 8000 og krever sånn sett større innhugg i kontoen. Samtidig er det trolig lettere å lære med et bølgebrett, og man kan jo i nøden sette stropper på og dermed ha et greit lettvindsbrett. Sjansen for en total flopp er sånn sett størst med skimboard.

Tenker kjøre dette som føljetong hvis det viser seg å være interesse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar