lørdag 6. august 2011

På tide å tenke på vinterklær på vannet

Det er enda sommer. August. Snart kommer dritværet og behovet for varmere klær på vannet blir merkbart. Her nordpå har vi nå fine dager for å teste vinterutrustning. 10 grader og overskyet gir klar pekepinn på om utstyret holder mål. Breivikeidet har nok 10-12 grader i vannet, og er på sitt varmeste nå, men like fullt: Greie testforhold for vintervann.

Fra tidligere har jeg erfaring med tørrdrakt. Det har de fleste som har holdt på ei stund her i Tromsø. Likefullt oppdager vi at tørrdraktene har problemer over tid. En ny og romslig tørrdrakt er suveren. Men så viser det seg at etterhvert som timene går og slitasjen melder seg, så blir det små hull. Dette er små hull det er vanskelig å finne sånn at de kan tettes, siden de gjerne sitter under trapesen eller andre steder der stoff gnisser mot stoff. Har du god råd, er tørrdraktene glimrende, men kaiter du mye, blir slitasje et merkbart problem ganske fort.

I fjor kjørte jeg våtdrakt hele vinteren og det funket bra. Jeg brukte en NPX Cult i kombinasjon med en neoprene hoodie (neoprenanorakk er et bra alterntivt ord). NPX Cult er en utpreget 3-sesongsdrakt som slipper inn en del vann i ryggen siden det ikke er ekstra sperrelag under glidelåsen. Likevel funket denne kombinasjonen fint i vinter, men det var nok litt kaldt innimellom. Nøkkelen er at anorakken tar av for vindavkjølinga av kropp og hode.

Foran denne vinteren har jeg derfor bestemt meg for å teste en toppmodell, nemlig NPX Zealot. Dette er 6-5-4 semidry mens Cult er 5-3 absolutt våt drakt. Etter to dager på Breivikeidet med Zealot virker den overbevisende når det gjelder varme, og gjennomskylling forekommer ikke. Rett nok kommer det inn litt vann når du bare tryner hardt nok, men det er mer som fukt å regne, og den renner ikke igjennom. Kombinasjonen Cult - neoprenanorakk dempet innstrøminga ved hjelp av hetta, men en utett glidelås er et betydelig minus når temperaturen blir minus.

Ved kaldværskaiting er det avgjørende at bolen, selve hovedkroppen, holder seg varm. Likeledes er hals og hode kjent for å gi betydelig varmetap. Zealot med integrert hette løser dette så godt at jeg følte det godt og svalende å ta av hetta i 10 grader. Poenget med å holde på kroppsvarmen og skape varmeoverskudd i kroppen, er at hender og føtter får tilført mere varmt blod for at de skal stå for det nødvendige varmetapet. Varmetapet i kropp, hals og hode er eliminert. Dermed kan man holde seg varm på beina og fingrene uten hanskeer og sko. Jeg foretrekker likevel å bruke sko i dagens temperatur.

Problemet med en tykkere drakt er imidlertid at bevegeligheten blir dårligere. Dette merkes spesielt ved grabs og når brettet skal av og på. Det er ikke like lett å bøye seg med en Zealot-drakt som med en tynnere og mer elastisk Cult. Dermed ser det ut til at kombinasjonen tynn og superelastisk drakt sammen med loose-fit neoprenanorakk gir bedre bevegelighet enn en tykkere tight våtdrakt, selv om den er i meget elastisk materiale den også.

Så gjenstår det å se hvordan våtdraktene klarer seg over tid. Det blir nok en del timer utover høsten vinteren. Cult-drakten ser imidlertid nærmest ny ut etter et år. Det lover godt.

NB-Lagring av neoprendrakter er kritisk faktor. De må få henge i tilnærmet romtemperatur og med lav luftfuktighet også om vinteren. Min første våtdrakt smuldret mye opp første vinteren fordi den ble oppbevart i en kald utebod.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar