tirsdag 15. mars 2011

Hva er vel en anorakk mot en wind hoodie?

NPX Wind Hoodie er en neoprene hettegenser. Den har til forveksling sammenfall i egenskaper med inuittenes anorakk. Tro hva det kommer av at NPX ikke vil bruke inuittenes ord? For plagget er glimrende og ordet anorak er behørig innarbeidet i engelsk.

Fra Wikipedia:
Ein anorakk eller parkas er ei vindtett jakke med hette og utan opning framme. Plagget er oppfunne av inuittar, som brukte det utandørs, til dømes når dei jakta eller reiste i kajakk. Anorakken vernar godt mot kulde på mange minusgrader, og blei fort teken i bruk av folk som vitja polarområda.
Dei opphavlege anorakkane er laga av varmt skinn, til dømes frå sel, og fôra med pelsverk. Det blei regelmessig behandla med fiskeolje for å halda seg vasstett. Moderniserte anorakkar er laga av vasstett tøy, men har gjerne skinn rundt hettekanten for å verna fjeset mot kald vind

Neilpryde er et stort selskap med base i Hong Kong. Neilpryde er dominerende innen brettseiling og stor innen kaiting. NPX er den delen av konsernet som retter seg mot det mer ekstreme, derav X-en som selvsagt står for "ekstrem" eller mer moderne x-treme. Språket vårt er i stadig endring og innarbeidede former byttes stadig ut til fordel for speilinger av en film-, spill- ,musikk- og klesorientert livsstilindustri som blir stadig mer raffinert og effektiv i sin påvirkning av særlig påvirkelige grupper.

Særlig påvirkelige grupper kjennetegnes av at de har kort tidshorisont på sine erfaringer, begrenset bredde i erfaring med svindelforsøk, at årvåkenheten nå det gjelder samspillet mellom manipulerende krefter i omgivelsene og egne reaksjoner ikke er modnet og at de har høyt oppdrevet selvtillit på bekostning av ydmykhet for andres dyrekjøpte erfaringer. De som kjenner begrepene "helikopterforeldre" og "curlingforeldre" og ikke minst "tigerforeldre", vil også rakst innse at barn av slike foreldre er særlig påvirkelige fordi de mangler en sunn skepsis til andres dårskap. Jaja. Du som enda henger med lurer sikkert på hva dette har med anorakkens velsignelse å gjøre.

 Me ska koma om inkje så fort.

Inuittene sin samfunnsform overlevde på Grønland gjennom den nordlige klimaforverringen fra 1250 som nådde sit forløpige klimaks rundt 1650 . Det gjorde ikke den europeiske kulturen. Den forsvant tidlig på 1400-tallet. Så da danskene med sin nasjonalhelt, presten Hans Egede kom tilbake til Grønland i 1721, var det ingen ekte  undersåtter å finne. Der var det bare eskimoer. Og de hadde anorakker. Men det var ikke Hans Egede opptatt av.

På 1800-tallet vokste både polarinterssen og Norge fram. Historier skal gjøres kort, men det er verd å merke seg at folk i Tromsøområdet hadde særlig interesse av det polare. Selfangst, hvalfangst , fiske var sentrale inntektsmuligheter og Tromsø var et senter.

Etterhvert som økonomien og folketallet vokste var presset på nye muligheter i arktis så sterkt at mange gjennomførte tilnærmede selvmordsekspedisjoner. De ydmyke lærte og de dumme døde. Anorakken kom til Norge og var ikke ulik den kofta folk flest brukte. Forskjellen lå i vind og vanntetthet og toleranse.

Neoprene har kommet til som materiale i nyere tid og kjenntegnes av isolasjonsevne i våt tilstand sammen med vindtetthet. Neoprene er totalt dominerende i all vannsport. I kaiting viser det seg at tørrdrakter, som er overlegne i korte og kontrollerte økter, lett får problemer med mansjetter når man gjør tøffere manøvre og ved aktivitetet over flere timer skaper svette og kondens farlige kuldebroer. Neoprenedrakter er sånn sett å sammenligne med selskinn og reinskinn. Arktisk skinn, som med originalt hår, beholder isolasjonsevnen i vind og fukt.

Hettegenseren har en mer obskur historie, ettersom den ikke gir nevneverdig fysisk beskyttelse. Imidlertid er plagget komfortabelt, og det har utviklet seg til å bli et signaturplagg i mange urbane brettsportmiljø. Som sosial identitetsmarkør er hettegenseren rimelig sterk i dag.

Min teori er at NPX har villet lage en neoprene-hettegenser som et slags moteplagg. Uten å ane det har de samtidig laget et glimrende plagg for kaiting under tøffe klimatiske forhold. Selv med en moderat våtdrakt som NPX-Cult (den er en ikke spesielt tett eller tykk 5/3 drakt) er det komfortabelt å kaite i et par timer på sjøen i minus 2 grader og såkalt "slush" i fjæra. NPX wind hoodie er et neopreneplagg med nettopp anorakkens egenskaper. Den gir overkroppen beskyttelse mot vindavkjøling og sikrer overlevelse og trivsel i en verden av kulde. Spesielt er hetta smart for de som lett havner baklengs med hodet først i vannet. Sånne manøvre fører lett til litere med kaldvann nedover ryggen, nesten uavhengig av mansjett. Ei overliggende hette fjerner problemet.

NPX Wind Hoodie er et glimrende plagg med et misvisende navn. Å kalle en anorakk en wind hoodie er unødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar