søndag 21. november 2010

Negativt løft



I forbindelse med Cabrinha sitt såkalte IDS er det en egenskap som er litt underkommunisert eller kanskje ikke er framstilt som så banebrytende som den faktisk er. Negativ power eller heller negativt løft er det beste uttrykket jeg finner for egenskapen som gjør at du helt sikkert kan lande kaiten din alene, både på snø og på land.

Kort fortalt betyr negativt løft at kaiten ikke bare vil miste alt løft om den henger etter frontlinene, den vil få noe høyere trykk på øversiden en undersiden av vingen. Dette negative løftet gjør at kaiten kan sikres trygt og enkelt av en person alene. Om den holdes i begge frontlinene mens den henger rett med vinden vil den enten legge seg trygt med LE ned eller om denligger opp ned, løfte seg noe fra bakken. Ved å trekke i den ene frontlina vil kaiten svinge rundt og snu seg. På grunn av negativt løft vil den så lande med LE ned. I motsetning tiil andre pumpekaiter som vil fly opp og skape et restløft.

I min tid i Trygg Trafikk lærte jeg en gansk opplagt sikkerhetsregel for oss som liker å eksperimentere: Aldri start noe du ikke vet hvordan du kan stoppe. Kaiter har alle i teorien en grei måte å stoppe på. Problemet for de fleste er imidlertid at det kan by på problemer om vinden er sterk og det ikke er noen til å ta imot kaiten. Selve landinga av kaiten går som regel greit, men det å få tak i fandenskapen har ofte vist seg vanskeligere enn kaitere flest liker å innrømme. Har man en hjelper, som man gjerne har på befolkede og overbefolkede strender i de delene av verden der det bor mennesker i et antall som gjør dem verd et terroranslag, kan man i grunnen lande en hvilken som helst kait på et vettig vis. Ulempen ved ikke å vaære et terrormål viser seg den dagen du er alene ute og ingen er der for å ta i mot din kait som ha så alt for mye kraft.

Foilkaiter fra Flysurfer, Airush, Ozone m. fl. flagrer gjerne i vinden som et laken, og det skal bra mye til før de blir vanskelig å hente inn. Pumpekaiter har mer variabel respons. Da bowkaiten kom i 2005-06 revolusjonerte de sikkerheten i kaitesporten fordi du ved å lippe baren kunne ta ut 90% av krafta i kaiten. Problemområdet var imidlertid de siste 10 prosentene. Dette var et område der det fortsatt kunne skje mye galt om vinden var sterk. Dessuten var det fortsatt en mulighet for at kaiten skulle fly opp og gjøre utrivelige ting. Dermed var det gamle "femtelinesystemet", systemet med ei ekstra line festet til kaitens framkant, fortsatt det sikreste siden det tok ut all løftekraft og kun etterlot det som kalles drag på flyspråk. Drag er enkelt sagt flygemotstand, altså det som bremser et fly i lufta.

Negativ power betyr at de nye kaitene fra Cabriha vil legge seg på rygg om de løses ut på det ordinære sikkerhetssystemet. Ikke nok med det, de vil fly opp fra bakken om det er sterk vind. Det skyldes altså kontruksjonen med negativt løft. I virkelighetens verden betyr det at IDS kaiter trygt kan snues fordi de ikke vil fly opp når de kommer rett vei. De vil fly ned. Dermed vi de landes i den absolutt tryggeste posisjonen en kait kan legges i, nemlig med oversiden av vingen mot vinden.

Negativt løft oppnås også med kaiter med femteline festet midt på LE. Problemet med femteline er at den er alene. Dermed har man ingen mulighet til å styre kaiten rundt slik at den blir liggende i sikker stilling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar